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TO ALL INTERESTED PERSONS: 
 
Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(11), the Iowa Ethics and Campaign Disclosure 
Board takes the opportunity to issue its opinion on the issue of out-of-state lobbyists 
making campaign contributions during legislative session. We note at the outset that the 
Board's jurisdiction is limited to the application of Iowa Code chapters 56 and 68B and 
rules in Iowa Administrative Code chapter 351. 
 
OPINION: 
 
Iowa Code section 56.15A in pertinent part states: 
 
"A lobbyist…shall not contribute to, act as an agent or intermediary for contributions to, 
or arrange for the making of monetary or in-kind contributions to the campaign of an 
elected state official, member of the general assembly, or candidate for state office on any 
day during the regular legislative session and, in the case of the governor or a 
gubernatorial candidate, during the thirty days following the adjournment of a regular 
legislative session allowed for the signing of bills." 
 
The issue has been raised concerning whether this statutory prohibition applies to 
individuals who are registered to lobby in other states or before the federal government 
but are not registered in Iowa. We believe the statute only prohibits individuals who are 
registered lobbyists in Iowa from making campaign contributions during the covered time 
period. Therefore, individuals who are not lobbyists in Iowa, but are registered to lobby 
in other states or before the federal government, are not subject to this prohibition. 
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