
Advisory Opinion 

IECDB AO 2016-03 

 

April 21, 2016 

To all interested persons: 

Pursuant to Iowa Code section 68B.32A(12) and rule 351─1.2, the Iowa Ethics and 

Campaign Disclosure Board issues this opinion regarding the definition of “insurance 

company.”  We note at the outset that the Board’s jurisdiction is limited to the 

application of Iowa Code chapters 68A and 68B, Iowa Code section 8.7, and rules in 

Iowa Administrative Code chapter 351.  Advice in a Board opinion, if followed, 

constitutes a defense to a subsequent complaint based on the same facts and 

circumstances. 

QUESTION: 

Is an insurance agency an “insurance company” for purposes of Iowa Code chapter 

68A?   

OPINION:  

Iowa Code chapter 68A sets out Iowa’s campaign finance and disclosure laws.  Two 

sections in that chapter place restrictions on insurance companies.  First, Iowa Code 

section 68A.503 prohibits “an insurance company, savings and loan association, 

bank, credit union, or corporation” from making “a monetary or in-kind contribution 

to a candidate or committee except for a ballot issue committee.”i  Second, section 

68A.406 generally prohibits campaign signs placed on “[p]roperty owned, leased, or 

occupied by a prohibited contributor under section 68A.503” unless one of the 

applicable exceptions applies.ii  “Insurance company” is not defined anywhere in 

chapter 68A.  Thus, we consulted Iowa’s Insurance Commissioner for guidance on 

how the Iowa Insurance Division in the Commerce Department defines that term. 
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The Division defines an insurance company to mean “any person engaging in or 

proposing or attempting to engage in any transaction or kind of insurance or surety 

business and any person or group of persons who may otherwise be subject to the 

administrative, regulatory, or taxing authority of the commissioner.”iii  “Person” is 

broadly construed to mean “any individual, aggregation of individuals, trust, 

association, partnership, or corporation or an affiliate of any of these.”iv  The Division 

does not have a definition for insurance agency.  Instead, it defines and regulates an 

“insurance producer,” which is a person required to be licensed under the laws of 

this state to sell, solicit, or negotiate insurance.”v  An insurance producer is 

commonly known as an insurance agent.  There are two types of insurance agents: 

captive agents and independent agents.  A captive agent sells insurance exclusively 

for one insurance company.  An independent insurance agent sells insurance for a 

variety of insurance companies.  In both contexts, the insurance agent or producer 

enters into an appointment agreement with the insurance company.  The insurance 

agent or producer is appointed to sell insurance on behalf of the insurance company, 

which underwrites the insurance policy.     

After consulting with the Insurance Commissioner, we are satisfied that an insurance 

agency, that is the business entity that an insurance producer or agent uses to sell 

insurance, is not an insurance company.  Instead, the producer merely sells or 

attempts to sell insurance on behalf of an insurance company.  Thus, we are of the 

opinion that an insurance agency that is not incorporated may make monetary and 

in-kind contributions to any committee, including a candidate committee.   

We now turn to whether a campaign sign may be placed on property owned, leased or 

occupied by an insurance agency.  Iowa Code section 68A.406 generally prohibits 

campaign signs placed on “[p]roperty owned, leased, or occupied by [an insurance 

company]” unless one of the applicable exceptions applies.vi  We find the answer 

depends on which type of agent owns the insurance agency.  A captive agent’s agency 
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conspicuously advertises the insurance company it represents and has an exclusive 

agreement to sell insurance only from that particular insurance company.  That 

agreement also typically dictates what furnishings, signage, business cards, 

brochures, stationary and the like is used by the agent.  Thus, under those 

circumstances, we believe the insurance company is occupying the insurance agency 

to the extent that a campaign sign may not be placed on the insurance agency’s 

property unless one of the applicable exceptions in section 68A.406 applies.  In 

contrast, an independent insurance agent or producer has much more autonomy and 

control over his or her agency and represents multiple insurance companies.  

Because we do not believe any insurance company is occupying an independent 

insurance agency, we find that an unincorporated independent insurance agency 

may place a campaign sign on its property.  

CONCLUSION: 

An unincorporated insurance agency may make campaign contributions to PACs, 

parties and candidates.  A captive insurance agency may not have a campaign sign 

on its property unless one of the applicable exceptions in section 68A.406 applies.  

An unincorporated independent insurance agency may place a campaign sign on its 

property.  We hereby rescind IECDB Advisory Opinion 2005-19.     

 

BY DIRECTION AND VOTE OF THE BOARD 

James Albert, Board Chair 
Jonathan Roos, Vice Chair 
John Walsh 
Saima Zafar 
Carole Tillotson 
Mary Rueter 

Submitted by Megan Tooker, Board Legal Counsel 



IECDB AO 2016-03 
4 

                                                            

i Iowa Code § 68A.503(1) (emphasis added).   
ii Id. § 68A.406(2)(a)(2).  Campaign signs are allowed on property owned, leased or occupied by a 
prohibited contributor under any of the following circumstances: (1) the property is used for 
residential purposes; (2) the property is agricultural land owned by individuals or by a family farm 
operation defined in section 9H.1, subsections 9, 10 and 11; or the campaign sign advocates the 
passage or defeat of a ballot issue.   
iii Id. § 507.1(2)(b).   
iv Id. § 507.1(2)(f).   
v Id. § 522B.1(6).   
vi Id. § 68A.406(2)(a)(2).   


